Allt är inte bakverk och sött

Även om vi har ett minst sagt sött namn på bloggen så blir det även ett och annat som inte är sött och sockrigt.
 
Jag är inne i en period där soppor är underbart och enkelt bröd är en bra kompanjon. Så tänkte dela med mig av det också, även om det inte kommer bli så mycket mat på den här bloggen.
 
Dagen lunch bestod av nybakat Kesobröd utan jäst och potatis och morotssoppa med smörstekta champinjoner.


Kesobröd - en liten ugnsform
 
Börja med att blanda ihop 125 g Keso med 3 stycken ägg
 
I en annan bunke blanda ihop de torra ingredienserna
0,75 dl Mandelmjöl (Fungerar även med ex kokosmjöl eller vanligt mjöl)
5 msk grahamsmjöl
4 msk Solrosfrön
1 msk Sesamfrön
3 tsk Bakpulver
1 krm Salt
Chilipulver/cayenne peppar/annan krydda efter smak, jag körde 10-15 snurr på chilikvarnen
 
Häll ner ägg-Kesoblandningen och blanda ihop snabbt, tryck ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen i 200 grader i 15 minuter.
 
Går att variera i smak beroende på vad man har för nötter/fröer hemma samt hur man väljer att krydda det. Jag tycker det är ett perfekt luftigt bröd att äta till mat.
 
 
 
 
Soppa - som går att variera i oändligheten
 
500 g potatis - skalad och hackad i mindre bitar
100 g morötter - skalad och hackad i mindre bitar
 
Stek på potatis och morotsbitarna med 1 msk smör i en gryta tills de nästan fått färg.
Häll på 8 dl vatten och 3 msk fond (välj smak beroende på riktigt av soppan hummer, kalv, grönsaks, osv.)
 
Låt koka tills potatisarna och morötterna är mjuka i ca 15 minuter och mixa därefter soppan slät.
 
Sedan är det dags att smaksätta, 1 msk tomatpurée, 1 msk ketshup (för lite sötma), peppar, salt efter smak. 1 dl mjölk för att spä lite.
 
Idag blev det även smörstekta champinjoner som topping, kryddade med lite vitlök. Mums!

 
 
 
Vad man har i är ju vad man själv föredrar, har man i champinjoner från börjar får soppen en ganska grå och oaptitlig färg, men det är riktigt gott, man kan låta champinjonerna koka med och sen sila bort dem innan man mixar soppan.

 
En soppa vi åt för ungefär en vecka sedan.
Med potatis, dill och räkor. Mums. Samma grund i receptet, använde hummerfond och la ner räkorna precis innan servering.

 
 

Som sagt, har lite dille på soppa, men det är gott går snabbt att göra och är även lite "rensa kylskåp/skafferi" potential vilken alltid är bra. Vem vet, nästa gång kanske det blir korvsoppa?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback