Avslutningstårta

 
Vi hade avslutning i föreningen i mitten av december och då var det tårta som stod på menyn.
 
 
 
 
Tårtan bestod av mjuk pepparkaksbotten fylld med glasscreme och satsumasmousse. Sedan så spacklades den med creme cheesefrosting och täcktes med marsipan. Loggan är sedan utskuren i sockerpasta och kaninen som hör till loggan målad med ätbar penna.
 
Kombinationen av citrusfrukter, pepparkaka och vaniljsmaken av glasscremen var perfekt. Den lite sötsyrliga creme cheesefrostingen passar ypperligt till, men man kan gärna minska florsockret för att undvika att det blir för sött och pressa i lite citron istället.
 

Lussebullar

Jag tänkte dela med mig av mitt recept på Saffransbullar så här i vintertider.
 
Det finns oändligt många recept på Lussebullar och allt vad de nu kallas, och bland alla dessa recept finns det även två läger -med kvarg/kesella eller utan kvarg/kesella. Jag har testat båda och jag måste ändå säga att utan blir bäst enligt mig. Du kan få jättefina och saftiga bullar med kvarg, men det kan man utan med och jag tycker inte kvargen tillför något annat än ännu en ingrediens att inhandla.
 
Nygräddade lussebullar mitt i natten är riktigt smaskens och mysigt att mumsa på :)
 
 
Det här receptet räcker till ca 60 normalstora bullar eller 30-40 lussekatter
 
Ingredienser:
200 g smör
5 dl gammeldags mjölk
2 paket jäst
1 dl strösocker
1 dl råsocker
2 paket saffran
1 tsk salt
2 st ägg
ca 800 g mjöl + lite till utkavling
 
(ägg till pensling, russin/pärlsocker vad man nu vill ha till garnering)
 
Börja med att smälta smöret på svag värme och rör ned mjölken. Vätskan ska knappt vara fingervarm.
 
Smula ner jästen i en stor bunke och mortla saffran med en nypa socker.
Blanda ner saffranet i degvätskan och häll över jästen och tillsätt sockret och salt. Tillsätt sedan äggen.
 
Använd elvisp med degkrokar eller hushållsassistent och arbeta degen medan du tillsätter mjölet.
Jag föredrar en kladdigare deg och att den knappt släpper från kanterna. Det är bättre med för lite mjöl än för mycket!
Låt degen jäsa 45-60 min under bakduk till dubbel storlek.
 
Själp upp degen på mjölat bakbord och knåda lite lätt och tillsätt mera mjöl om det behövs men försök att nöja dig när den precis går att hantera, då blir de saftigast.
 
Dela degen i två delar och gör antingen lussekatter eller bullar.
Jag gillar att göra bullar, så då kavlar jag ut degen till en rektangel och brer på smör, strösocker och ibland riven mandelmassa. Sedan är det bara att rulla ihop degen och skära upp skivor och lägga i formar.
 
Låt sedan de färdiga bullarna jäsa i ytterligare 20 minuter innan de penslas och garneras inför ugnen.
 
Vad du än väljer att göra så gräddas de i ugnen på 225 grader, längd beror ju lite på storlek men det som jag kallas för normalstora gräddas i 8 minuter.
 
 
 
 
 
 

Minitårta

En vän till mig beställde en minitårta som skulle räcka till minst två portioner.
 
Så denna lilla skapelse levererades förra veckan.
 
 
Jag har små springformar, men denna gång valde jag att stansa ut bottnar ur en stor botten jag hade i frysen. Bottnarna jag stansade ut blev cirka 8 cm i diameter.
 
Tre vaniljbottnar
Fylld med Aroniamousse (Grädde blandat med Aroniabärssylt) Sedan krossade jag frysta hallon så de blev i småbitar och strödde ovanpåmoussen.
Andra lagret var Glasskräm, alltså grädde blandat med vaniljkräm, där hackade jag banan i småbitar och strödde ut ovanpå.
Spacklad med vaniljsmörkräm och lite grädde.
 
Sedan så strödde jag ut massor av ministrössel på ett lock till en matlåda och rullade tårtan (som jag hade haft i frysen en stund för att den skulle vara fastare och lättare att hantera) i strösslet så sidorna blev täckta. Jag spacklade toppen sist och tryckte därefter på strössel även där.
 
Sedan så toppades allt med två miniballonger som är grymt söta.
 
Tips om ni vill göra en strösseltårta:
Att ha strössel runt om är riktigt roligt och ger ett fint intryck. Att tänka på är att ha ganska kompakta fyllningar och att tårtan är så pass nedkyld att den blir lättare att hantera. Jag hade min minitårta i frysen i cirka 15 minuter och då blev den lagom att hantera. Har man lösare fyllningar kan man ha den en längre stund i frysen så att den håller ihop sedan.
Sedan så om man väljer att spackla tårtan innan man fryser ner den så får man kanske pensla tårtan med ljummet vatten först så att strösslet fäster på smörkrämen eller vad man nu valt att spackla med. Annars så spacklar man tårtan efter den kylts ner.
Det är även viktigt att vara noga när man spacklar så att kanterna verkligen är raka om man är kräsen, för annars syns skavankerna väldigt lätt.
Jag spacklade hela kanterna och in ungefär en cm på ovansidan, då kunde jag ändå hålla i tårtan på undersidan och ovansidan utan att bli superkladdig, sedan när sidorna är klara kan man spackla det sista på toppen och sen trycka fast strösslet.
 
Lycka till :)
 
 
 
 

Mandelflarn

Flarn måste vara bland det godaste som finns när det gäller kakor. Själv är jag egentligen inte överdrivet förtjust i havregryn, så mandelflarn är verkligen en favorit hos mig. Lite julig känsla. Mums.
 
Längst ner till höger har vi dem nyansen beror helt enkelt på hur länge man glömmer dem i ugnen.
 
Ingredienser till ca 20-30 stycken
100 g smör
150-200 g mandelspån
1,5 dl socker
3 msk mjöl
3 msk mjölk
3 msk ljus sirap
 
Blanda ihop allting i en kastrull och låt allting småkoka i några minuter under omrörning.
 
Klicka ut små klickar på en bakplåtspappersklädd plåt. De flyter ut rejält så oftast får man inte plats med fler än 6-8 stycken per plåt.
 
Grädda i 200 grader, 4-6 minuter, håll koll på första plåten från cirka fyra minuter, det går sjukt fort från de är lagom tills de blir brända.
 
Förvara i en tät burk, lägg gärna smörpapper emellan för att undvika att de klistras ihop.