Bakom kulliserna

Nu är jag i bakartagen igen, har en tårtbeställning som ska levereras idag så det är sista finishen kvar, tårtan ska täckas och dekoreras.
 
Medan smörkrämen vispas så tänkte jag dela med mig av några av mina tillbehör som jag använder ofta i köket.
 
 
Överst har ni min kavel - den är inte ultimat - jag saknar en tyngd i den, men jag tycker den är riktigt bra ändå, har inga problem med att det fastnar överdrivet mycket i den så jag gillar den. Lätt att hålla ren också. (Den är precis använd om ni undrar över de vita handtagen, florsocker...)
 
Sen kommer min alltiallo spatel/slickepott jag tror det är en gammal tupperware som jag tog med mig när jag flyttade hemmifrån. Den använder jag till att bre på fyllningar med, röra ihop smet, spackla, ja lite av varje. Den är underbar då den är fast men ändå en aning mjuk. Min är misshandlad och börjar se lite ut som en banan och den dagen den går sönder kommer jag gråta. Den är så sjukt användbar.
 
Slickepotter har jag i drivor, men den här är min absoluta favorit, perfekt i konsistensen, min kommer från lagerhouse och jag måste köpa flera för den är underbar.
 
Sen har jag några slickepotter i ministorlek som används till diverse. Lite, lite för mjuka men storleken är underbar. Kommer från Dollarstore
 
Sen har vi det bästa cupcakestillbehöret, mossleven. Den här kommer från Fredrik och när jag väl insåg hur underbar den är så fick den direkt flytta ner i baklådan, sleva upp smet till cupcakes och minitårtbottnar är den suverän till.
 
Sen har vi två stycken tårtbottendelare. Den mindre av dem kommer från IKEA och har sjukt många höjder att välja emellan, den andra är beställd från nån webshop, tycker de är snarlika bara att den från IKEA har fler höjder och att den andra har ett handtag att hålla i.
 
 
Min absoluta favorit i köket?
 
Min Kitchen Aid så klart. Utan den skulle jag aldrig orka vispa smörkrämer hela tiden, fluffiga smeter. Den är så sjukt underbar.
 
Jag återkommer säkert med fler favoriter längre fram, nu ska tårtan bli klar.
 
 

Fredagskäk

Nu blir det mer mat här, jag lagar ju mat oftare än jag bakar (som tur är)! men så intressant är det kanske inte med mat hela tiden, men ibland så- Idag blir det ett experiment, min variant av potatisgratäng och lövbiffsrulader.
 
Potatisgratäng
Potatis (helst mjölig) Antal beror på hur många portioner ni vill göra, och vad för form som fylls. Jag använde 8 stora potatisar till en stor form som räcker till många matlådor också :)
Matlagningsgrädde (3-5 dl beroende på form....)
Kryddor efter egen smak
Riven ost
 
Jag skalade all potatis och skivade upp dem tunt. Sedan lade jag ut dem tunt i ett lager i formen. Kryddade med vitlöksbitar, örtblandning, cayennepeppar och flingsalt.
På med ett tunt lager ost

Upprepa proceduren med potatis, kryddor och ost tills formen är fylld eller potatisen slut.
 
Avsluta med att hälla på ungefär hälften av matlagningsgrädden och skicka in formen i ugnen i 200 grader.
Efter halva tiden i ugnen har gått så häll på resten av matlagningsgrädden.
Tid beror ju på hur tjocka skivorna är, hur stor formen är och hur ugnen är i värme, men räkna med 40-60 minuter
 
 
Tunt lager potatis och kryddor
 
 
 
 
Potatis, kryddor och massa ost
 
 
 
Precis inskickad i ugnen.
 
 
Rullader
 
Lövbiff (Samma här, hur många ni är styr antalet)
Riven ost
Creme Fraiche
Kryddor
 
Jag blandade Creme Fraiche med riven ost, vitlöksbitar, cayennepeppar, örtblandning, dill, "Hackes kompis"
Sedan klickade jag ut ungefär en matsked per lövbiff, rullade ihop och fäste med en bit rå spaggetti (Så slipper man jaga tandpetare i maten när det är dags för servering)
 
Lägg i en form och strö över om det finns ost kvar. Skicka in i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader.
Vänd under tiden om du vill ha en jämnare stekyta.
 

Rullader som väntar på att få hoppa in i ugnen.
 
 
 
 

Banankaka

Banankaka kan vara något av det godaste som finns, i de flesta former. Jag hittade ett gäng med superövermogna bananer idag och slängde ihop en banankaka av det.
 
Jag använder ett jättegammalt recept på vanlig banankaka som jag modifierat under åren och tillsätter lite det jag vill, choklad är ju supergott till, och nötter med. Idag blev det en kombination av mörka chokladknappar och solrosfrön. Kokos är även supergott att ha i och att ha både ljus och mörk choklad. Ja det finns massor av variationer av denna saftiga kaka.
 
1 dl socker
100 g smör
2 ägg
3,5-4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
3 stora bananer
100-150 g hackad mörk choklad
1 dl solrosfrön
 
Vispa ihop socker och smör pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa en aning emellan.
Häll ner de mosade bananerna
Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver
Tillsätt choklad och nötter efter smak.
 
Ner i valfri form, jag tog en brödform och in i ugnen i 175 grader i 40 minuter.
Jag föredrar den lite kladdig i mitten.
 
 
 
Mums!

Luftig vaniljtårtbotten

Hej igen. Som ni märker är jag i tårtbakartagen.
Har en beställning tills på söndag och ska hinna med skolan, tävling och frisören också, så det gäller att planera i tid för att hinna med allting.
 
Här kommer nästa tårtbotten jag ska använda, en otroligt luftig och god vaniljbotten. Få ingredienser och lätt att göra.
 
Vaniljtårtbotten
 
Ingredienser:
 
3 ägg
1,5 dl strösocker
 
0,75 dl Potatismjöl
0,75 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
0,5-1 tsk Vaniljpulver
 
Sätt på ungen på 175 grader

Börja med att vispa 3 ägg och 1,5 dl socker fluffigt i tio minuter. Så en assistent är att föredra
I en annan skål kan man under tiden blanda mjölerna (0,75 dl potatismjöl och 0,75 dl Vetemjöl) tillsammans med 1 tsk bakpulver och 0,5-1 tsk Vaniljpulver.

Sedan är det dags att blanda ihop allt. Blanda snabbt ner mjölblandningen, all luft man vispat in vill vi ha kvar, så att med så få tag som möjligt blanda ihop allt är att föredra.
 
Sedan så stjälper vi ner allt i formen. Även den här gången kör jag en ugnsplåt med bakplåtspapper. Men smeten räcker bra till en springform på 20-24 cm.
 
Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter i 175 grader, torr sticka = klar botten
 
 
Färdig kaka. När jag använder en sådan här stor form räcker den till två bottnar. I en vanlig Springform kan man få ut 3-4 bottnar.
 
 
Orginalreceptet kommer från femme.se/bakverkochfikastunder

Devils Food Cake

När det gäller tårtbottnar är det en djungel. Jag provar ständigt nya recept, men när det gäller chokladbottnat återkommer jag ständigt till det här receptet.
 
Devils Food Cake
 
Ingredienser:
1 dl Kakao
1 dl Muscovadosocker (Ljust eller mörkt beroende på vad ni själva föredrar)
2,5 dl vatten
 
5 dl vetemjöl
0,5 tsk Bakpulver
1,5 tsk Bikarbonat
1 tsk Vaniljpulver
1 tsk Salt
 
200 g smör (Rumstempererat)
2 dl strösocker
3 ägg (Rumstempererade)


Börja med att sätta på ugnen på 175 grader.
 
Koka upp 2,5 dl vatten och tillsätt 1 dl kakao och 1 dl muscovadosocker. Rör tills sockret och kakaon lösts upp och låt svalna.



I en annan bunke blandas de torra ingredienserna
5 dl vetemjöl
0,5 tsk Bakpulver
1,5 tsk Bikarbonat
1 tsk Vaniljpulver
1 tsk Salt



2 dl strösocker och 200 g smör vispas fluffigt, och därefter tillsätts de 3 äggen ett efter ett.

 
Sedan ska allt blandas ihop.
Varva mjölblandningen och kakaoblandningen tills allt är jämnt blandat.
 
Häll ner i en form, en vanlig smörad springform på 20-24 cm brukar bli bra. Jag ska dock göra en rektangulär tårta och använde därför en ungsform med bakplåtspapper i.
 
 
In i ugnen i ca 40-50 minuter. Stickan ska vara kladdfri när den är klar.
 
Färdig kaka :) Riktigt smaskig!
 
 
 
Det ursprungliga receptet kommer från sockerrus.se

Allt är inte bakverk och sött

Även om vi har ett minst sagt sött namn på bloggen så blir det även ett och annat som inte är sött och sockrigt.
 
Jag är inne i en period där soppor är underbart och enkelt bröd är en bra kompanjon. Så tänkte dela med mig av det också, även om det inte kommer bli så mycket mat på den här bloggen.
 
Dagen lunch bestod av nybakat Kesobröd utan jäst och potatis och morotssoppa med smörstekta champinjoner.


Kesobröd - en liten ugnsform
 
Börja med att blanda ihop 125 g Keso med 3 stycken ägg
 
I en annan bunke blanda ihop de torra ingredienserna
0,75 dl Mandelmjöl (Fungerar även med ex kokosmjöl eller vanligt mjöl)
5 msk grahamsmjöl
4 msk Solrosfrön
1 msk Sesamfrön
3 tsk Bakpulver
1 krm Salt
Chilipulver/cayenne peppar/annan krydda efter smak, jag körde 10-15 snurr på chilikvarnen
 
Häll ner ägg-Kesoblandningen och blanda ihop snabbt, tryck ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen i 200 grader i 15 minuter.
 
Går att variera i smak beroende på vad man har för nötter/fröer hemma samt hur man väljer att krydda det. Jag tycker det är ett perfekt luftigt bröd att äta till mat.
 
 
 
 
Soppa - som går att variera i oändligheten
 
500 g potatis - skalad och hackad i mindre bitar
100 g morötter - skalad och hackad i mindre bitar
 
Stek på potatis och morotsbitarna med 1 msk smör i en gryta tills de nästan fått färg.
Häll på 8 dl vatten och 3 msk fond (välj smak beroende på riktigt av soppan hummer, kalv, grönsaks, osv.)
 
Låt koka tills potatisarna och morötterna är mjuka i ca 15 minuter och mixa därefter soppan slät.
 
Sedan är det dags att smaksätta, 1 msk tomatpurée, 1 msk ketshup (för lite sötma), peppar, salt efter smak. 1 dl mjölk för att spä lite.
 
Idag blev det även smörstekta champinjoner som topping, kryddade med lite vitlök. Mums!

 
 
 
Vad man har i är ju vad man själv föredrar, har man i champinjoner från börjar får soppen en ganska grå och oaptitlig färg, men det är riktigt gott, man kan låta champinjonerna koka med och sen sila bort dem innan man mixar soppan.

 
En soppa vi åt för ungefär en vecka sedan.
Med potatis, dill och räkor. Mums. Samma grund i receptet, använde hummerfond och la ner räkorna precis innan servering.

 
 

Som sagt, har lite dille på soppa, men det är gott går snabbt att göra och är även lite "rensa kylskåp/skafferi" potential vilken alltid är bra. Vem vet, nästa gång kanske det blir korvsoppa?