Jag är tillbaka

Jag har blivit gnälld på av Molin som har den andra halvan av den här bloggen, eller som det ser ut just nu så har hon nog nio tiondelar, för jag har inte skött mig.
 
Jag har igentligen legat på ganska bra i köket, Våra rabarberplantor ger stora fina rabarber som aldrig tar slut och jag har skickat in rabarberpaj efter rabarberpaj i ugnen (vart tror ni Molin får sina rabarber ifrån va?).
identiteten på denna person är okänd...
 
Nu har dessutom smultronen börjar bli mogna så dem har jag också gått på. Nu väntar jag bara på plommonen, körsbären, äpplena, ärtorna, tomaterna, paprikorna, hallonen och mina kryddor.
 
Men idag tänkte jag dela med mig av något så gott och enkelt som en klassisk silviakaka!.
 
 
 
Silviakaka är precis lika gott som det är enkelt!
 
Recept
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vanillinsocker/vaniljsocker
2 dl vatten
 
vispa äggen och sockret pösigt, tillsätt sedan vetemjölet, vanillinsockret och bakpulvret och vispa tills smeten är klumpfri. tillsätt sist vattnet.
 
höll smeten i en djup plåt med bakplåtspapper och in i 175 grader i 25-30 min.
 
Låt sedan kakan svalna och påbörja glasyren.
 
100gr smör
1 dl socker
1 msk vanillinsocker/vaniljsocker
1 äggula.
 
smält smöret och sockret i en kastrull, tillsätt sist äggulan och vispa glasyren väl.
bred sedan glasyren över hela kakan i ett jämnt lager och till sist strösslar du kockos över hela kakan.
 
Förvara kakan gör du enklast i fyrkantiga lådor, förslagsvis glasslådor, lägg ett lager bakplåtspapper/smörgåspapper mellan varje lager och stäng locket ordentligt.

MIdsommartårta

Ja det blev en tårta till modsommar i år igen. Det känns lite som en tradition att vart vi än åker så har jag en tårta med mig.
 
Jag hade inte så mycket ork i år utan slängde ihop något av saker som fanns hemma. Smidigt när det fungerar så.
 
Det blev en väldigt somrig tårta med luftig vaniljbotten, vaniljkräm, rabarbermousse täckt med vaniljsmaksatt grädde toppad med färska jordgubbar och kiwi och runtom en hel hög med Dido (fejk-versionen av Kit-kat)
 
 
Tårtan gick åt i ett nafs, den var tänkt till 18 personer +, och vi var 10 + 4 barn och ändå så sa det bara glufs så var den borta. Att både barn och vuxna äter upp och tar mer är alltid trevligt, då vet man att det går hem i alla åldrrar.
Tyckte själv det blev en kanonkombination, väldigt friskt och härligt, inte alls för maffig eller för sött.
 

Rabarberpaj

Vissa saker hör ju verkligen sommaren till, Rabarberpaj är en av de sakerna.
 
Jag försöker hitta det perfekta receptet och det här var iaf en riktigt god variant. Det är en blandning av ett gammal modifierat recept och lite så, så det är mer på känsla, och frammåt går det.
 
 
 
 
Rabarberpaj med mandelmassa
 
Rabarber - skalade och hackade i valfri storlek.
Jag använde två stora rabarber och hackade de riktigt små och strödde sedan lite socker över dem.
 
Smörj en form och ströa den eventuellt - jag smorde bara min. Det räcker gott och väl.
 
Blanda till en smulig deg:
150 g mandelmassa (riven)
150 g smör
1 ägg
1-3 dl socker - beroende på hur myckets ocker som används över rabarberna direkt. Jag kör 2 dl socker i degen och 0,5-1 över rabarberna om de är riktigt sura.
4 dl vetemöjl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
 
Lägg rabarberna i botten av formen och strö över degen, beroende på hur stor formen är kan degen räcka till 2 formar.
 
Grädda i 200 grader i ca 20-30 minuter!
 
Ät nygräddad med en klick vaniljglass, grädde eller vaniljsås. Mums!
 
 

Fluff

Fluff är nog en av de enklaste utvägarna när det gäller fyllning i tårtor. Om man bortser att det kräver att stå och kylas i ett gäng timmar (helst över en natt) så är det smidigt och riktigt gott. Dessutom lätt att variera i det oändliga.
 
Jag gör ofta Dumlefluff och Riesenfluff till fyllning, men det går att variera i det oändliga med de flesta godisarna som finns.
 
 
 
Smält ner godiset i grädde på låg värme. Det får inte koka.
 
 
 
Ställ in i kylen när allt godis är smält, låt stå i minst 6 timmar, eller tills det är helt genomkylt. Lättast är över natten.
 
Vispa upp som vanlig grädde.
 
Inte så svårt va?
___________________________________________________________
 
Till 3 dl grädde behövs ungefär
 
180-200 g choklad. ("ren" choklad, riesen, dumle, geisha, japp osv.).
 
140-150 g hårda karameller. (Polkagrisar, minpastiller, turkisk peppar, Werthers Orginal osv.)
 
70-80 g gelegodisar. (Gelehallon, Ahlgrensbilar, Skumtomtar, Sockerbitar, gelefiskar osv.)
 
Så det är bara att välja och vraka. Däremot är det viktig att inte vilja ha mer smak och ta några extra av ex. gelehallon, gelatinet i godiset gör att det hela blir en enda stor geleklump om man försöker överdosera, så lite på att det kommer smaka ändå.
 
Jag brukar även tillsätta en gnutta färg när jag gör fluff på ex Ahlgrensbilar eller Gelehallon för att få lite extra färg, Gelehallonfluffen blir ljust ljust rosa och jag vill gärna ha den lite mer rosa osv.
Då brukar jag ha ner färgen precis innan jag ställer in den i kylen.
 
Fluff är supergott som tårtfyllning, tycker det blir stabilt och bra.
Som dekoration till Cupcakes, fungerar bäst riktigt hårtvispad
Till desserter i övrigt, tillbehör till en kladdkaka osv.
 
 

Sommartårta

Jag hade en tårtbeställning förra veckan och har glömt bort att visa upp den här. Blev själv ganska nöjd med den och hoppas även att de som fick smaka den var lika nöjda.
 
 
Vaniljbotten
Dumlefluff och Päronmousse
Vit chokladsmörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationer i sockerpasta (det vita) och sockerdekorationer (de gula)
 
 
 
 
 
 

Glass i stora lass

Sommaren är väl äntligen här får man säga. Det har varit riktigt fint väder ett tag nu och idag springer det runt en massa "barn" med vita hattar (studenten) och då måste det ju vara sommar helt enkelt.
Något jag tycker hör sommaren till är glass, dessutom är ju hemmagjord glass underbart.
 
Här tänkte jag tipsa om en snabb variant på en fejkad glass som kan varieras i oändligheten, göras nyttigare eller onyttigare.
Ni vet de där plastformarna man hade när man var mindre som man gjorde isglass i? De kan man göra mycket godare saker med :p
 
 
Min variant den här gången blev "Glass" med vaniljvisp, kesella med smak av hallon och vanilj och färska jordgubbar.
 
Det är så sjukt enkelt att varva de smaker man vill, beroende på vad man är på för humör för stunden och vaed som finns hemma. Här kommer lite tips på vad man kan använda.
 
Bas
Turkisk yoghurt (finns smaksatt och naturell)
Kesella (Finns en mängd smaker, naturell, vanilj, hallon, citrus osv.)
Vaniljvisp
Grädde
 
Fyllning
Smulade kex av valfri sort (Digestive, Mariekex, Oreo, Ballerina)
Müsli eller andra flingor
Kokos

Frukt
Delade jordgubbar, hallon
Blåbär, björnbär
Ananas, Melon
Citron/Lime
"Sås" på bär är kanongott att varva basen och fyllningen med
 
Jag tror helt ärligt att det inte går att misslyckas med det här, riktigt frächt en varm sommardag.