Lussebullar

Jag tänkte dela med mig av mitt recept på Saffransbullar så här i vintertider.
 
Det finns oändligt många recept på Lussebullar och allt vad de nu kallas, och bland alla dessa recept finns det även två läger -med kvarg/kesella eller utan kvarg/kesella. Jag har testat båda och jag måste ändå säga att utan blir bäst enligt mig. Du kan få jättefina och saftiga bullar med kvarg, men det kan man utan med och jag tycker inte kvargen tillför något annat än ännu en ingrediens att inhandla.
 
Nygräddade lussebullar mitt i natten är riktigt smaskens och mysigt att mumsa på :)
 
 
Det här receptet räcker till ca 60 normalstora bullar eller 30-40 lussekatter
 
Ingredienser:
200 g smör
5 dl gammeldags mjölk
2 paket jäst
1 dl strösocker
1 dl råsocker
2 paket saffran
1 tsk salt
2 st ägg
ca 800 g mjöl + lite till utkavling
 
(ägg till pensling, russin/pärlsocker vad man nu vill ha till garnering)
 
Börja med att smälta smöret på svag värme och rör ned mjölken. Vätskan ska knappt vara fingervarm.
 
Smula ner jästen i en stor bunke och mortla saffran med en nypa socker.
Blanda ner saffranet i degvätskan och häll över jästen och tillsätt sockret och salt. Tillsätt sedan äggen.
 
Använd elvisp med degkrokar eller hushållsassistent och arbeta degen medan du tillsätter mjölet.
Jag föredrar en kladdigare deg och att den knappt släpper från kanterna. Det är bättre med för lite mjöl än för mycket!
Låt degen jäsa 45-60 min under bakduk till dubbel storlek.
 
Själp upp degen på mjölat bakbord och knåda lite lätt och tillsätt mera mjöl om det behövs men försök att nöja dig när den precis går att hantera, då blir de saftigast.
 
Dela degen i två delar och gör antingen lussekatter eller bullar.
Jag gillar att göra bullar, så då kavlar jag ut degen till en rektangel och brer på smör, strösocker och ibland riven mandelmassa. Sedan är det bara att rulla ihop degen och skära upp skivor och lägga i formar.
 
Låt sedan de färdiga bullarna jäsa i ytterligare 20 minuter innan de penslas och garneras inför ugnen.
 
Vad du än väljer att göra så gräddas de i ugnen på 225 grader, längd beror ju lite på storlek men det som jag kallas för normalstora gräddas i 8 minuter.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback